Et fælles krav om handling?

På det årlige topmøde i Kommunernes Landsforening (KL) er der i år forslag fra flere kommuner om, at KL’s forhandlere skal lægge et øget pres på regeringen til forhandlingerne om kommunernes økonomi. Det betyder, at byrådets 7 delegerede på topmødet her i marts har mulighed for at stå sammen om et fælles budskab til KL’s ledelse og regeringen om, at der er brug for flere penge til særligt det specialiserede socialområde, så kommunerne ikke skal finansiere de hurtigt stigende udgifter ved at spare på andre velfærdsområder.

Debatten er ikke ny. År efter år har vi i Favrskov og i andre kommuner oplevet, hvordan budgetterne strammes, og der spares på velfærdsområder som daginstitutioner, skoler og omsorg for de ældre, for at finansiere områder, hvor det står endnu mere galt til. Besparelserne begrundes med et regeringspåbud, der begrænser kommunernes udgiftsstigninger – et påbud, som desværre ikke tager højde for de reelle behov og de stigende omkostninger i vores samfund. Men på topmødet i marts har de lokale politikere en mulighed for at stå beslutsomt sammen og i fællesskab vise, at denne nedskæringspolitik ikke er vejen frem!

Nedskæringerne har konsekvenser. I en tid, hvor vi står i en trivselskrise, hvor særligt vores børn mistrives og stresses i en tiltagende præstationskultur, nytter det ikke, at vi år efter år skærer ned på ressourcerne til hverdagens stabile fællesskaber. Dagtilbud, skoler og uddannelsesinstitutioner er eksempler på fællesskaber, hvor børn og unge burde kunne finde mening og anerkendelse, grundlaget for deres selvrealisering, fundamentet for at udvikle sig til livsglade, sunde og hele mennesker.

Når disse institutioner rammes af nedskæringer, er det ikke blot budgetter, der skæres ned – det er børn og unges fremtid og trivsel, der sættes på spil. Når regeringen år efter år skærer ned på ressourcerne til de sunde og stabile relationer i lokale fællesskaber, bliver usikkerheden, mistrivslen og fraværet af mening en stadig mere fastforankret del af vores institutioner. Med nedskæringerne tillader vi, at denne negative tyngde institutionaliseres som en del af de vilkår, som vi lader vores børn og unge vokse op og udvikles i – en negativ tyngde, som vores børn og unge vil bære med sig ind i voksenlivet.

Skal vi rette op på disse syge tendenser i samfundet, skal vi kræve, at KL’s forhandlere lægger et øget pres på regeringen. Vi skal sende et stærkt signal om, at tiden er inde til at prioritere vores fælles velfærd højere. Det er en mulighed for at vise, at nedskæringspolitikken ikke er den eneste vej frem, og at vi værdsætter og beskytter de grundlæggende værdier i vores samfund.

Men kan de 7 delegerede lokalpolitikere stå sammen om at lægge pres på KL’s ledelse og regeringen? Kan vi blive enige om en fælles investering i vores samfunds vigtigste ressource – vores børn og unge?

Med håb om forandring

Thake Fogh Cordt
Byrådsmedlem for Enhedslisten Favrskov
Hammelvej 60
8370 Hadsten
Email: [email protected]