Forbudte ord i Dunkelskov

Borgernes ønsker og trivsel er ikke et lovligt udgangspunkt for kommunens politik!

Med januar tages hvert år hul på opdaterede politiske mål på beskæftigelsesområdet – 2023 er ingen undtagelse i Favrskov Kommune, selvom den nye regering har annonceret omlægninger og besparelser på Jobcentret (nok mest besparelser…).

Op til jul behandlede byrådet Favrskovs Beskæftigelsesplan for 2023. Her havde Enhedslisten stillet ændringsforslag, for at sikre et større fokus på borgernes ønsker, motivation og trivsel, når det gælder indsatsen for borger i fleksjob på 0 – 10 timer pr. uge. Men det sædvanlige flertal stemte i mod med ordene “Vil du have dit forslag til afstemning, selvom det strider mod lovgivningen?

Flertallet valgte at fastholde et skarpt fokus på at øge de fleksjobberettigedes arbejdsevne / effektive arbejdstid – uagtet at konsekvensen i 2022 har været, at for de 71 fleksjobbere det er lykkes at få op i tid, så er der 28 der er gået ned i tid.

Kan man tage større hensyn til denne særligt sårbare gruppe, hvor nogle oplever at presset om øget arbejdstid fra kommunen påvirker deres helbred negativt? Eller er det ulovligt at tage borgernes trivsel ind som en klar politisk målsætning i en beskæftigelsesplan?

Ville det have været en ulovlig og overflødig julegave til de særligt sårbare borgere med funktionsnedsættelse, med en politisk præcisering af, at kommunen prioritere deres livskvalitet, deres ønsker, motivation og trivsel, for herigennem at sikre langsigtet positiv tilknytning til arbejdsmarkedet?

Det bureaukratiske trumfkort, der her bruges til at lukke den politisk debat, er at kalde noget “ulovligt”. Lovgivningen på beskæftigelsesområdet er horrible 30.000 siders lovtekst. Det vil være umuligt for de fleste lige at læse op på det, og fremlægge en mere korrekt fortolkning end kommunens jurister. I praksis betyder kompleksiteten en fastholdelse af det etablerede system, og en manglede nysgerrighed på om der findes bedre løsninger. Favrskov Kommunes nye beskæftigelsesplan er et eksempel på, hvordan Favrskov forvandles til en bureaukratisk formørket “Dunkelskov” – hvor kompleksiteten gør det svært at navigere for det fælles bedste.

For at få svar på om loven kan tolkes anderledes, hoppede jeg over det lave gærde, og tog en aften med de øvrige kommuners beskæftigelsesplaner for 2023. Jeg har skimmet googlesøgningens første 30 hits – og set fra Favrskovs bureaukratiske mørke,  en forbløffende mangfoldig læsning både i form og indhold – altså et tydeligt fravær af juridiske krav til hvad en beskæftigelsesplan skal indeholde og hvordan den skal udformes.

Af de 30 kommuner jeg kiggede igennem, har 17 kommuner en beskæftigelsesplan, hvor borgernes egen motivation, behov og ønsker sættes i centrum. 5 kommuner italesætter direkte Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings forskningsbaserede vejledning til at inddrage og styrke borgerens perspektiv,  der anerkendes som en afgørende forudsætning, for at processen mod en forbedring og forandring kan lade sig gøre.

“Dunkelskoven” næres af manglende politisk vilje til at lytte til borgerne, og manglende vilje til at invitere ny viden ind. Tilbage i 00’ern kunne jeg møde en kultur i andre kommuner, hvor “hvis borgerne er tilfredse med beskæftigelsesindsatsen, så virker den ikke…” (underforstået, så er indsatsen ikke streng nok). Samme kultur kan opleves i Favrskov Kommune, hvor byrådet kalder vægtning af borgernes ønsker, motivation og trivsel for “ulovlig”.

Prøv at overføre målsætningen om ensidigt at øge den effektive arbejdstid til din arbejdsplads eller i dine børns institution – ville du her give plads til ønsker, motivation og trivsel?
Hvad vil det betyde for den langsigtede produktivitet hvis vi entydigt fokusere på at maksimere effektiv arbejdstid?
Hvad burde et socialt ansvarligt Favrskov gøre for sine borgere med funktionsnedsættelse?
Og har vi råd til at lade være?
Hvad skal vi gøre for, at Favrskov ikke ender som en politisk formørket ”Dunkelskov”?

31. januar 2023

Thake Fogh Cordt
Byrådsmedlem – Enhedslisten
Hammelvej 60
8370 Hadsten
Email: [email protected]


Photo by João Cabral