Byggeri

Skærpede bæredygtighedskrav i Favrskovs fremtidige byggerier

Enhedslisten i Favrskov Kommune arbejder for strengere bæredygtighedskrav ved nye byggeprojekter. Dette gælder både for kommunens egne byggeprojekter og private byggeprojekter i kommunen. Formålet er at tage fat på byggeriets betydelige indvirkning på klimaet ved at sikre, at alle nye bygninger er bæredygtige. Disse strengere krav skal både reducere byggeriets klimaaftryk, men også hjælpe alle der er beskæftiget inden for byggebranchen, især de nyuddannede med kompetencer inden for grøn teknologi til at bidrage effektivt til den grønne omstilling.

Enhedslistens skærpede bæredygtighedskrav til byggeri i Favrskov Kommune skal integreres i de lokale planer og regelsæt, som kommunen udarbejder for forskellige områder. Dette vil gælde i en række situationer: ved etablering af nye bolig- eller erhvervsområder, samt ved ændring af eksisterende områders anvendelse. Eksempler på sådanne ændringer kan være tilladelse til højere bygninger i byerne eller omdannelse af en landbrugsejendom til boligområder i en landsby. Disse regler vil sikre, at alle nye byggeprojekter overholder høje standarder for bæredygtighed i tråd med kommunens klimamålsætninger.

Bæredygtige materialer

Enhedslisten arbejder for brugen af bæredygtige byggematerialer i Favrskov Kommune. Størstedelen af en bygnings struktur skal opføres med bæredygtige materialer, mens traditionelle klimaskadelige materialer som mursten og beton kun skal udgøre en mindre del af konstruktionen. Det er desuden vigtigt af at bygge mindre, mere fleksibelt og således, at materialerne kan genanvendes eller tjene flere formål. Dette er særligt relevant i forhold til en-familiehuse, hvor der er en tendens til stadig større boliger. Formålet er at fremme en mere miljøvenlig og bæredygtig byggekultur, der både tager hensyn til nuværende og fremtidige klimamæssige behov.

Bæredygtig energiforsyning

Enhedslisten arbejder for bæredygtige tagkonstruktioner i nye byggerier i Favrskov Kommune. Alle nye tage skal være grønne tage, som bidrager til biodiversitet og/eller et bedre klima. Og der skal etableres solenergianlæg kombineret med batterikapacitet for at sikre en bæredygtig energiforsyning. Der er vigtigt søge etablering af lokale energifællesskaber frem for individuelle løsninger for at fremme fællesskabet og effektiviteten i energiforsyningen.

Målet er, at alle nye byggerier enten skal være energineutrale eller aktivt bidrage til energiforsyningen ved at anvende de mest hensigtsmæssige og opdaterede teknologier. Der hvor det er relevant skal kommunen spille en aktiv rolle i at etablere en infrastruktur, der understøtter selvforsyning med energi i de pågældende områder. Denne tilgang sigter mod at skabe en mere bæredygtig og energieffektiv fremtid.

Arkitektonisk mangfoldighed og identitet

Enhedslisten er meget opmærksomme på betydningen af det arkitektoniske udtryk i byggeriet i Favrskov Kommune, og har fokus på at forbedre borgernes livskvalitet og tiltrække investorer. Vi oplever, at mange nybyggede områder i dag er for ensartede og mangler lokal identitet. Derfor er det vigtigt for Enhedslisten at skabe både bæredygtige og æstetisk tiltalende fysiske rammer for borgere, erhvervsliv og besøgende.

Enhedslisten lægger vægt på at involvere de lokale borgere i udformningen af arkitektoniske udtryk, da det er de lokale, der skal leve i og med disse områder til daglig. For at modvirke den nuværende tendens til konformitet i byggeriet arbejder vi for, at kommunen stiller krav om variation i byggeriets udformning. Dette inkluderer overvejelser om proportionering, materiale- og farvevalg, som skal bidrage til et sammenhængende, men varieret, arkitektonisk udtryk i de enkelte delområder defineret i lokalplanerne. Målet er at skabe unikke og tiltalende bymiljøer, der reflekterer både bæredygtighed og lokal identitet.

Fremme af natur og klimasikring

Enhedslisten arbejder for at naturen fremmes gennem nye lokalplaner i Favrskov Kommune med et særligt fokus på at håndtere klimarelaterede udfordringer effektivt. Vi støtter fuldt ud forbuddet mod brug af plante- og insektgift. Men i lyset af den aktuelle biodiversitetskrise er det nødvendigt at gå et skridt videre. Driften af grønne områder, som grønne kiler og fælles opholdsarealer, skal ske med særligt hensyn til fremme af biodiversitet. Dette gælder både i bolig- og erhvervsområder.

Enhedslisten ser det som afgørende, at hensynet til biodiversitet integreres med løsninger til håndtering af klimarelaterede udfordringer, såsom kraftig regn. Arealer skal kunne bruges til flere formål – rekreative aktiviteter, biodiversitetsfremme og håndtering af klimaregn.

Desuden arbejder Enhedslisten for at etablere lokale naturfællesskaber i de nye lokalplansområder. Disse fællesskaber skal involvere borgerne og give dem medindflydelse på, hvordan naturen skal fremmes og bevares i deres område. Målet er at skabe et fælles ansvar og engagement blandt borgerne til at beskytte og forbedre den lokale natur.

Plads til ungdomsliv i Favrskov

I Favrskov Kommune er der et akut behov for at skabe steder, hvor unge kan samles og have frihed til at være unge. Når kommunen planlægger ændringer i et lokalområde, er det derfor essentielt at prioritere og indtænke gode fysiske rammer specifikt for de unge. Dette indebærer at skabe sikre og indbydende miljøer, hvor unge kan mødes, socialisere, og deltage i aktiviteter, der fremmer deres udvikling og trivsel.

Dette kan inkludere etablering af mødesteder som ungdomsklubber, fritidsfaciliteter eller multifunktionelle rum, der er designet til at understøtte en række forskellige aktiviteter – fra sport og kreativ udfoldelse til uddannelses- og socialiseringsmuligheder. Disse rum bør være lettilgængelige og placeret i områder, hvor de unge allerede færdes, for at sikre, at de bliver aktivt brugt og værdsat af målgruppen.

Desuden er det vigtigt, at de unge involveres i planlægningsprocessen, så deres specifikke behov og ønsker tilgodeses. Ved at give de unge en stemme i udviklingen af deres egne fællesskabsområder sikrer man, at de skabte faciliteter rent faktisk møder deres interesser og behov. Samlet set vil denne tilgang ikke kun skabe bedre forhold for de unge i Favrskov men også bidrage til at styrke fællesskabet og den sociale sammenhæng i kommunen.

(Revideret 21.06.2024)