Hvor skal pengene komme fra?

I 2019 brugte Favrskov færre penge end ALLE andre kommuner på folkeskolen! Det samme i 2020. Og her i 2021 bruger vi 10 pct. færre penge end en gennemsnitskommune. (KL, Kend din kommune)

Er der andre brancher, hvor vi tænker det giver kvalitet, når man år efter år at bruger færre penge på området?

Vi oplever store problemer med inklusionen i de almene klasser – der er simpelt hen ikke uddannede lærer nok til at håndtere de store klasser, der i dag oftest har mange udfordrede elever. Det er værst for de børn der har udfordringer, men også det samlede læringsmiljø rammes, de dygtige elever bliver ikke udfordret, og trivslen blandt lærerne daler.

Der er brug for at prioriterer muligheden for, at have to uddannede voksne i de skoleklasser hvor man lokalt oplever et behov for at sikre social trivsel og faglig støtte!

Det er ikke gratis!

På gårsdagens møde i Favrskovs Lærerforening, var der bred enighed om at man gerne ville gøre det bedre, men hvor er villigheden til at investere i folkeskolen??

Som jeg hørte det, ville socialdemokraterne afvente midler fra Christiansborg. De borgerlige pegede, som jeg hørte det, på at det er et spørgsmål om kultur og god ledelse?

Enhedslisten Favrskov mener at økonomistyringen i kommunen er forældet. Kommunen skal ikke bare administrere §§ og pengeposer udstukket fra Christiansborg. Vi skal fokusere på vores medmennesker. Vi skal sikre godt og hurtigt socialt arbejde – og for folkeskolen betyder det konkret, at der skal være uddannede voksne, der kan gå ind og støtte de elever der har vanskeligheder i den almene undervisning, så den primære lære kan sikre den samlede kvalitet. Når vi IKKE lykkes med inklusionen, så skubber vi ALLE eleverne længere væk fra at gennemføre en ungdomsuddannelse. Og inklusionsbørnene, de elever der af den ene eller anden grund, er udfordret ift. undervisningen, deres problemer vokser og bliver mere komplekse, i en grad så de alt for ofte ikke længere kan rummes i almene klasser, men skal over i specialtilbud. Og nej, ikke alle skal inkluderes, ved behov skal man selvfølgeligt i et specialtilbud. Men hvis der ikke er uddannede voksne nok til at ”se” eleven eller at have en meningsfyldt relation, så tager det alt for langt tid at finde det rigtige tilbud, og DET er ødelæggende for den enkelte elev, læringsmiljøet og de pårørende. Og når vi IKKE forebygger, IKKE finder det rigtige specialtilbud, men i stedet lader problemerne vokse, så trækkes udgifterne i vejret for kommunen som helhed.

Hvis vi i Favrskov ikke forstår at bryde den negative spiral, så kommer vi heller ikke fremover til at have kommunale midler der kan prioriteres til folkeskolen.

Så vær med til at skifte retning for Favrskov 16. november!

Thake Fogh Cordt, spidskandidat for Enhedslisten Favrskov

19.10.2021