Marts 2022

Månedens sager

Klimaplan

Favrskovs forvaltning er så småt begyndt at løfte sløret for hovedlinjerne i Favrskovs Klimaplan og hvor vi ofte diskutere ”små ting”, som lokalplaner og pasningsordninger, så er klimakrisen på den store klinge i den modsatte ende; den største udfordring som vi som planet står overfor i dette århundrede.

Forvaltningens klimafolk har gjort et stort og rigtigt fint arbejde, og jeg har fuld tillid til at de grønne intentioner er på plads, men hvad sker der, når de grønne forslag lander i byrådet? …og der er desværre nogle grundlæggende problemer ved planen, som helt sikkert gør den mere spiselig for byrådet, men efterlader en alvorlig klimarisiko til fremtiden.

De 3 store problemer ved klimaplanen er målet, vejen dertil og opfølgningen.

  • Målet med klimaplanen, er at bliver CO2-neutral i 2050 for at undgå temperaturstigninger på over 1,5 grad. Men hvis vi venter til 2050, så er det meget sandsynligt at temperaturstigninger vil nærme sig 3 grader. Så hvis vi ikke sætter mere ambitiøse mål, og insistere på at nå dem, så bliver vi ramt af IPCC’s (Intergovernmental Panel on Climate Change) klimaforandringer med uoverskuelige og skælsættende sociale og økologisk konsekvenser.
  • Vejen dertil, reduktionsstien der viser hvad vi skal gøre for at blive CO2-neutral, rummer kendte fejl, der gør at det kan vise sig, at vi skal reducere meget mere end forventet. Et eksempel er forbrænding af biomasse. Forvaltningen anerkender det, Energistyrelsen ved det, rådgivningsfirmaet bag DK2020 ved det – men denne greenwashing ændres ikke før den rettes i FN. Forbrænding af biomasse er rygraden i Favrskovs varmeforsyning, men tæller som vedvarende energi i klimaplanen.
  • Opfølgning på klimaplanen, når vi klimamålet? Klimaplanen skrives ud fra 2018 tal og man prioriterer ikke fra starten en hyppig og gennemsigtig opfølgning, der kan understøtte borgertillid, opbakning og engagement. Der er kun lagt op til én evaluering i hver valgperiode og opdatering af klimaregnskabet hvert 2. år. Det betyder at vi bliver alt for langsomme til at sætte ind, hvis klimaindsatser strander, og vi bliver alt for langsomme til at omprioritere eller vælge ny teknologi, i takt med erfaringer fra de andre 98 kommuner og ny teknologi.

Vi kan endnu ikke se en liste med de 46 klimainitiativer, som man vil fremlægge for byrådet omkring maj. Indtil da, har man mulighed for at indsende forslag til klimainitiativer som forvaltningen skal overveje til Stine på [email protected].

Parcelhusmonsteret

Lige nu går det vildt hurtigt med at sælge byggegrunde, hvilket igen skruer op for lokalplansmaskinen. Overordnet er det jo rigtigt fint, at mange gerne vil bo i Favrskov, men det at vi udvider boligmassen rigtigt meget på meget kort tid, øger risikoen for at vi træffer nogle dårlige beslutninger – fx at vi i lokalplanerne insisterer på at områdets huse skal bygges af sten. Og det er jo helt sikkert det der er moderne og sælger, men er det fornuftigt i et klimaperspektiv? Og kan vi i et klimaperspektiv acceptere at skrue lidt ned for væksten? Lige så væsentligt er det at diskutere om det er sundt at bo i store ens grå områder – bygger vi rigtigt når vi kigger 30-40 år frem i tiden? Bygger vi boligområder der understøtter social og kulturelle

fællesskaber? Det bliver nok temaer jeg kommer til at vende tilbage til ofte via arbejdet i Plan- og LanddistriktsudvalgetJ

Hjemmepasning

Det blev til en omfattende debat på sidste byrådsmøde, men skærer vi det ind til benet, så virkede de borgerlige mest interesserede i en tilskudsordning til de få og samtidig reducere de samlede udgifter til dagtilbudsområdet. Socialdemokraterne var reelt mest bekymrede for om det var noget der kostede penge. SF var som altid mest til ”happy slapping” (lidt ligeglade, krydret med Will Smith jokes). Radikale stemte dog for vores ændringsforslag i forsøget på sikre, at ordningen skulle blive en reel mulighed for også økonomisk dårligt stillede borgere. Bliver interessant at se evalueringen af ordningen når den kommer om et år.

Og alt det andet…

Kurser, Introture og topmøde

Det har været en spændende måned; introduktionskursus for nye byrådsmedlemmer i Vejle. Nyttigt at høre om hvordan sammenspillet mellem politiker og forvaltning kan være, fra andre end Favrskovs direktion… Og super hyggeligt at møde gode folk som Enhedslistens Lasse der er nyvalgt på Fanø!

Bedste ved KL’s Topmøde i Aalborg var en eftermiddag sammen med Enhedslistens ca. 60 delegerede og enkelte FT medlemmer – et rart og opløftende forum til lige at vende verdenssituationen, trods alle dens alvorligheder. Og spændende formiddag derpå med debatter og videndeling om kommunale klimaindsatser – hvor der meget sigende ikke deltog en eneste af Favrskovs venstrefolk.

Ekstra lærerigt har heldagsbusturene til udvalgte destinationer i Favrskov været! Det er virkeligt afgørende at komme ud og se den virkelighed der ligger bag sagsfremstillingerne i byrådets dagsordener. 26. april har vi jo en anlægskonference, hvor vi skal tage stilling til om det er den ene, anden eller tredje skole der skal have penge – eller om det er plejecentre eller kulturhuse – her er det bare rigtigt godt at have oplevet stederne før dialogen om prioriteringen starter. Men det var kort tid hvert sted, 12-15 destinationer på 9 timer på hver tur… så det var en kort indflyvning, og så må jeg rundt igen, med noget bedre tid næste gang.

Nu vil jeg tage hen til dialogmøde med Cyklistforbundet i Favrskov, som et led i Klimaugerne.

Venlig hilsen
Thake Fogh Cordt
Byrådsmedlem, Enhedslisten Favrskov
Mobil 41 71 22 76
Email: [email protected]


Foto lånt fra https://www.verdensmaalene.dk/