Høringssvar vedr. forslaget til Kommuneplan 2017

Vi har intet skrevet om udlægget i Hinnerup Skov, da det må betragtes som udgået af planen.

Herunder følger EL Favrskovs indsigelser til ‘Favrskovs kommuneplans forslag 2017’,  sendt til “Plan” d.d. (10/09-2017).

Strategi

Kommuneplanen bygger på en hovedstrategi i fht. byudvikling, der opdeler kommunens byer i hoved, center- og landsbyer.

Det giver mening i fht. efterspørgslen på nye boliger fra nytilflyttere. Til gengæld kan det risikere at flytte fokus fra det meget vigtige arbejde, der foregår lokalt.

Vi vil derfor foreslå, at det nyetablerede(januar 2016) ” Genænk landsbyen”samarbejde mellem Laurbjerg, Houlbjerg, Gransłev og Bøstrup (Favrskov4ren) indtænkes i kommuneplanen som et fælles centerområde eller alternativt som en helt ny kategori.

Det vil kunne danne grundlag for et fremtidigt samarbejde mellem byråd og Favrskov4ren omkring områdets udvikling og styrke både byrådets og Favrskov 4rens arbejde og være et vigtigt signal til borgerne i området om, at man fra kommunens side respekterer sammenslutningens ønske om “…et samarbejde og fællesskab, der kan styrke bosætning og fastholdelse af borgere og elever.”

(fra hjemmesiden ” gentaenklandsbyen.dk s ”  beskrivelse af samarbejdet).

Engdalsvejshjørnet (5.BO.6)

Vi foreslår at området udgår.

Området udgør i dag (bortsat fra den lange, våde og smalle Lilleådal mellem Hinnerup Nord og Hinnerup Syd) den eneste økologiske passage i det lange område der går fra Hinnerup Nord til Søften Syd. Hvis det blokeres, vil Hinnerup og Søften fremstå som et langt blokerende byområde – se nedenstående illustration.

Området har siden Århus Amts Regionplan 2005 været udlagt som muligt naturområde. Der er absolut ingen saglige begrundelser for at fjerne denne udpegning. Det er rent naturtyveri hvor en privatmand ønsker at tjene penge på en måde så vores fælles natur og landskab bliver forringet.

At det blev udlagt som muligt naturområde i 2005, skyldes at det forbinder to af Søften-Hinnerups vigtigste nærrekreative naturområder, Søftendalen og Damsbro Mose. Grusstien gennem dalen og mosen er uden tvivl en af de mest benyttede ruter for motionister, hundeluftere og borgere der blot går en tur for at nyde naturen. For få år siden satte kommunen endda et fugletårn op tæt på det udlagte område.

Et byggeri vil desuden få en ødelæggende påvirkning af oplevelsen af landskabet når man færdes ad grusvejen i Søftendalen – se nedenstående billede – og den vil i høj grad også skæmme landskabsoplevelsen fra Århusvej.

Nordøst for Søften (5.BO.7)

Den største del af området ligger i et nitratfølsomt område. Ganske vist ligger området ligger uden for indvindingsoplande til nærliggende vandværker, men det er dog i umiddelbar nærhed af Søften Vandværks reserveboring. Vi foreslår derfor

  1. at der friholdes en zone på 300 meter omkring vandværkets reserveboring, og
  2. at boligerne i NFI-området opføres som punkthuse, og at området i vid udstrækning udlægges til natur med spredte grupper af træer (altså punkthuse spredt i naturen). Herved kan man delvis imødekomme udlægningen til skovrejsning.
  3. At der plantes træer i reservevandværkets 300 m-zone.

Området er let skrånende med udsigt over Søften og den bagvedliggende Lilleådal. Vi forslår derfor at punkthusene placeres på en sådan måde at alle boliger får udsigt mod sydvest.

Erhvervsområde Søften (5.ER.2)

Området ligger i et område med særlig drikkevandsinterese (OSD) samt indvindingsopland til Truelsbjerg og Kasted vandværkerne. Store dele af området er nitratfølsomt. Grundvandskortlægningen samt tilhørende indsatsplaner angiver at grundvandsressourcen er knap i området. Dele af arealet ligger desuden i et grundvandsdannende område. Ændringerne fra KP 13 til KP 17 beskrives i Miljøvurderingen som af ’en mere grundvandstruende karakter’.

Vi foreslår derfor at de ændringer i anvendelse som beskrives i forslaget til kommuneplan, annulleres, således at det fortsat er bestemmelserne fra sidste kommuneplan der gælder.

Desuden skal selve det grundvandsdannende opland friholdes for alle potentielt grundvandstruende aktiviteter ligesom de besfæstede skal reduceres til det helt nødvendige.

Ændringen i anvendelsesmulighederne har en mere grundvandstruende karakter. Området ligger i et område med særlig drikkevandsinterese (OSD) samt indvindingsopland til Truelsbjerg og Kasted vandværkerne. Store dele af området er nitratfølsomt. Grundvandskortlægningen samt tilhørende indsatsplaner angiver at grundvandsressourcen er knap i området.

PS! Om 5.ER.3 Erhvervsområde v/Fanøvej. Her må være en fejl. Områdets miljøvurdering er placeret under Søften, men Fanøvej ligger i Hinnerup

Hinnerup Nord (2.BO.13 og 2.BO.14)

Hvis man blot forudsætter byudviklingen mod nord forlænger man den lange barriere der i dag (med to små afbrydelser) går fra Søften Syd til Hinnerup Nord. Der er brug for en økologisk passage sæt som muligt på boligområderne i Hinnerup Nord. Vi foreslår derfor at området 2.BO.13 udgår og at 2.BO.14 rykkes længere mod nord hvor det bliver centrum for en helt ny by.

Vi ønsker således ikke at det nye bybånd mellem Hinnerup og Hadsten udvikles fra de to byer. Det skal i stedet udvikles omkring en ny letbanestation efter samme princip som Nye i Århus Kommune. Her vil vi tillade byggeri i flere etager samt mulighed for dagligvarehandel, daginstitutioner og skole. Vi ønsker at området bliver zoneret således at de højeste bygninger bygges i området omkring letbanestationen, og at bebyggelseshøjden herfra trappes ned.

De boliger man mister ved at lade 2.BO.13 blive til en økologisk passage, vil således kunne erstattes af etageboliger i den nye by.

En anden gevinst ved at fjerne 2.BO.13 og rykke 2.BO.14 længere mod nord er at man derved får flyttet de nye boligområder ud af det nitratfølsomme område. If. Miljøvurderingen er der muligvis også et vigtigt grundvandsmagasin i området.

Hadsten Øst 1.BO.27

Når man læser miljøvurderingen, virker det uforståeligt at der foreslås at bygge boliger i området. Området ligger inden for et område med særlig drikkevandsinteresse (OSD), som samtidigt er udpeget som nitratfølsomt indvindingsområde (NFI). Desuden ligger det helt eller delvist inden for indvindingsoplande og grundvandsdannende oplande til det almene vandværk Hadsten Vandværks kildepladser ’Granvej’ og ’Bavnehøjvej’. Der kan opstå problemer med vandafledningen, og desuden ligger der en højspændingsledning umiddelbart uden for området.

Vi foreslår derfor at området – bortset fra et mindre delområde mod vest – udgår og i stedet plantes til med skov. Området er i KP 13 udpeget som skovrejsningsområde, og det vil være helt naturligt at der plantes skov her for at beskytte grundvandet.

Alternativt vil vi forslå at eventuelt nye boliger opføres som spredte punkthuse uden egen grund/have og samtidigt med at resten af området plantes til. Samtidig skal de befæstede arealer begrænses mest muligt aht. vandafledningen.

Foldby-Norring 7.RE.2

Vi foreslår at rekreative område nord for Damsbrovej udstrækkes til også at omfatte det areal der syd for Damsbrovej afgrænses af hhv. drivhusene og Norring By. Herved vil der sikres en smal spredningskorridor og samtidig fastholdes friarealet mellem Korsholm og Norring.

Hadbjerg 10.BO.2

Når man læser miljøvurderingen, virker det uforståeligt at der foreslås at bygge boliger i området. En udbygning her vurderes at være kritisk i forhold til beskyttelse af grundvandet. Arealudlægget ligger inden for område med særlig drikkevandsinteresse som er udpeget som nitratfølsomt indvindingsområde. Desuden ligger det helt eller delvist inden for indvindingsoplande og grundvandsdannende oplande til boringerne Bavnehøj og Hadbjerg Vandværks boringer. Der kan desuden opstå problemer med vandafledningen.

Det er i KP 13 udpeget til skovrejsningsområde.

Vi foreslår derfor at området udgår og i stedet plantes til med skov for at beskytte grundvandet.

Alternativt vil vi forslå at eventuelt nye boliger opføres som spredte punkthuse uden egen grund/have og samtidig med at resten af området plantes til. Samtidig skal de befæstede arealer begrænses mest muligt aht. vandafledningen.

Peder Meyhoff
Byrådsmedlem

  1. sep 2017