Tak til alle 1.302 der stemte på EL til Folketingsvalget

Det blev jo lidt et både-og valg. Det gode er at nu har langt bedre mulighed for at få indflydelse, det kedelige er at vi gik lidt tilbage og mistede det ene af vores to folketingsmandater i Østjylland.

Helt overordnet gik vi frem i København og det meste af Århus samt også på en del afstemningssteder især tæt på København og Århus samt på flere småøer. Til gengæld mistede vi ret mange stemmer i store byer som Randers, Horsens, Herning og Viborg.

Resultatet her i Favrskov passer meget godt med det landsdækkende. Vi gik frem flere steder i den østlige del af kommunen – Voldum, Hadbjerg og Hinnerup Nord – og havde tilsvarende kun små tilbagegange i Lading, Søften og Hinnerup Syd. Derimod gik vi tilbage i den centrale og den vestlige del af kommunen – mest i Laurbjerg, Foldby og Hammel Syd.

Vores bedste valgsted var også denne gang Lading (7,5 %), nu med Hinnerup Nord på andenpladsen (6,1 %) og Foldby på tredjepladsen (5,5 %). Nr. 4. var Laurbjerg (5,3 %). Dårligste sted var ligesom sidst Søften med 3,2 %.

Samlet set fik ’Det grønne valgforbund’ her i Favrskov 19,7 %. Hvis det var et kommunevalg, ville det formentlig have givet 5 mandater, og ikke kun de to valgforbundet faktisk fik ved kommunevalget i 2017. De 4 første mandater ville i givet fald være blevet fordelt med 2 til De radikale, 1 til SF og 1 til os. Det femte og lidt usikre mandat ville gå til SF, mens Alternativet ville være ret langt fra et mandat.

If. Epinion har vi hentet en stor del af vores fremgang blandt Alternativets tidligere vælgere, mens vi omvendt har mistet nogle til SF. Begge dele kunne nok forventes, selvom meningsmålingerne helt frem til ca. en uge før valget ikke tydede på at SF ville gå så meget frem som de gjorde.

Vi kan ikke komme med noget officielt bud på hvorfor vi gik tilbage, men det er nærliggende at se det i sammenhæng med EU-valget der jo fandt sted kun 1½ uge før folketingsvalget. Noget tyder også på at vi ikke har haft en slagkraftig politik ift. de større og mindre provinsbyer.

Egentlig fik jo valgt Nikolaj til Folketinget her i Østjylland, men da Nikolaj også blev valgt til EU-parlamentet, har Søren Egge overtaget vores nu enlige østjyske mandat. Førstesuppleant blev Anne Hegelund.

Tak til alle jer 1.302 der stemte på os her i Favrskov – og også tak til dem der har meldt sig ind. I alt har vi fået omkring 700 nye medlemmer i valgkampen – og heraf bor de 5 i Favrskov! Og det er ovenikøbet fem nye medlemmer der trækker vores aldersgennemsnit lidt ned!

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

99 − = 96